18 Şubat 2013 Pazartesi

Çorapların dili..

Çorap ayağa giymek için örülen bir giysi çeşididir. Eskiden elde örülen çoraplar günümüzde örgü makinelerinde kolaylıkla örülmektedir.  Çorap üreten firmalar, teknoloji ilerledikçe biçim ve desen çeşitlerini de artırmışlar, çoraplar üzerine isimleri yazma; fotoğrafları koymaya kadar bir çok çorap üretimine geçmişlerdir.




   Çorabın işlevlerini sıralayacak olursak; ayağı sıcak tutar, ayağı kirden  korur ve ayak ile ayakkabı arasında koruyucu bir katman oluşturup, ayakkabıyı daha rahat giymemizi sağlar. Ayrıca ayağın terlemesini önler, mantar oluşumunu engeller.
   Çorap sözcüğünün tarihçesini bakıp incelediğimizde farsça kökenli olduğunu görürüz. Farsçada ''gorab''kullanılırken, arapça da ''curab'' olarak kullanılmıştır. Türkçe'ye de çorap olarak geçmiştir.

 Şimdi gelelim çorap çeşitlerine ve biçimlerine; Erkek çorapları klasik kısa çoraplar olarak her zaman yerini bilmiştir. Bayan çoraplarına göre daha kalındır. Modacılar artık kıyafeti tamamladığını düşünerek erkekler içinde birçok desenli çoraplar üretmişlerdir. Günümüz metropol erkekleri giydikleri çorapların kıyafetlerine uygunluğuna dikkat etmektedirler. Renk seçiminde, desen seçiminde ki bu dikkatleri erkek çorap üretimindeki çeşitliliği de artırmıştır.


   Bayan çoraplarında ise; modacılar şıklığı ve zerafeti ile seçkin ve kendini farklı hissetmek isteyen hanımlar için çok çeşitli çoraplar üretmişlerdir. Kısa, diz altı, diz üstü ve külotlu gibi bir çok bayan çorap çeşidi vardır.

   Mini eteklerin, şortların altına ne kadar şık çoraplar giyerseniz; kendinizi o kadar çekici bulursunuz. Birbirinden neşeli süslenmiş çoraplar ayrıca bacakların güzelliğini, şıklığı ve zerafeti , asaleti tamamladığını her kadın bilir ve kendine uygun olanını seçer.           



   Külotlu çorap modelleri incelediğimizde birçok çeşitleri görürüz.  Çorabin saydamlığı, görünmez gibi ince oluşu, yarı opak, tam opak gibi cinsleri görmek mümkündür. Kulanılan ipliğin boyası, parlak ya da mat olması ayrı bir sınıfa girer. İnce görünmek isteyen bayanlar için korseli çoraplar, kalça bölgesini toparlayan modellerde bulunmaktadır. Bacaklarında varis olan bayanlar için varis çorapları da bulunmaktadır. Varis olan damarı sararak, o bölgede kan akışını sağlamasına yardımcı olur. Varis problemini ortadan kaldırmasa da ciddi derece önlemede etkisi vardır. Hatta ameliyat sırasında da kan akışı nedeniyle hastalara varis çorapları giydirilmektedir. Bu yönde penti markası penti çorap modelleri tercih edilebilir.   





Çoraplar konusunda hassas olmayan bayan var mıdır acaba? Etek giymenin zevkine varmak isteyen bayanlar zerafetin ölçüsünde çoraplarına dikkat etmelidirler. Çoraplarını kıyafetine uygun seçerken titiz davranmalıdırlar. Giyimin bir bütün olduğunu hiç unutmamaları gerektiğini bilmelidirler. Giyim tarzının karakteri yansıttığını, her giyilen çorabında karakterini yansıttığını düşünmelidir.                       


   Çorap kelimesi deyimlerde de geçmektedir ''çorap söküğü gibi gitmek'' ,''başına çorap örmek''gibi deyim örnekleri de çorapların yapımını ve kullanılmasını anlatır değil mi?



Penti çorap modellerini www.pijama.com.tr adresinde inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler..

Alev