24 Ekim 2021 Pazar

Mutfak Dekorasyonunda Renk Seçiminin Önemi

Mutfaklarda renk seçiminin doğru şekilde yapılması için farklı aşamalar değerlendirilmelidir ve mutfaklar bir bütün olarak ele alınmalıdır. Özellikle tezgah üzerindeki alanın mutfak dekorasyonunda pay sahibi olduğu unutulmamalıdır. Bu bölgede kullanılabilecek renkler ve desenler bazı dekorasyon uygulamalarında ön plana çıkabilir.


Tezgah ve Duvar Renkleri

Tezgah üzerinde kullanacağınız rengi diğer alanlardaki renkler ile uyumlu olabilecek şekilde seçebilir ya da zıt bir tercihte bulunabilirsiniz. Her iki seçimde de mutfak dekorasyonu renk seçiminde uyumluluğu göz önünde bulundurmalısınız. Eğer küçük alanlara sahip bir mutfağa sahipseniz açık renkleri kullanmayı deneyebilirsiniz.

Duvarlar mutfaktaki renklerin tamamlanması sağlayan diğer alanlardandır. Bu alanda tercih edebileceğiniz renkleri farklı kombinasyonlarla da değerlendirebilirsiniz. Örneğin, mutfak dolaplarını öne çıkarmak istiyorsanız açık renkleri kullanabilir ya da mutfağın genel dekorasyon stiline pozitif katkıda bulunabilmek için ağırlıklı olan rengin aynısını da duvara uygulayabilirsiniz. 

Perdelerin renkleri ve perdelerin mutfak alanındaki konumlandırılması da önemlidir. Dar alana sahipseniz perdelerin güneş ışığını azami biçimde alabilecek özelliklere sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Bu sebeple, renk renkler ve ince perdeleri seçmeniz küçük alanlarda rahat edebilmenizi sağlar. 

Renkler Arası Uyumluluk Nasıl Sağlanır?

Geniş mutfaklar için renk seçimini belirlerken duvar rengini az almanız gerekebilir. Fakat kullanışlı ve işlevsel olabilmesi açısından mutfaklarda baskılı stor perdeleri de kullanabilirsiniz. Mutfak dekorasyonu için renk seçimi yaparken aceleci davranmamalısınız. Uygun renk aralıklarının mutfağın belirli bölümlerinde uygulanması ise yeterli değildir.

Renkler arasındaki bütünlüğü meydana getirebilmek için renklerin özelliklerini ortaya çıkarabilecek özel aydınlatma ürünleri de kullanılmalıdır. Yanlış aydınlatma teknikleri uygulanmış fakat doğru uygulanan renkler, mutfaklarda istediğiniz sonuçlara erişebilmenizi engelleyecektir. Özellikle geniş alanlarda spot aydınlatma ve sarkıt avizeli aydınlatmalar kullanabilirsiniz. Böylelikle gerekli alanları rahatça ve en özel şekilde vurgulamaya başlayabilirsiniz.

Birbirinden farklı renk kombinasyonları oluştururken kendinizi bir noktada limitlemeniz daha hızlı kararlar alabilmenizi de sağlar. Mutfak dekorasyon fikirleri arasından istek ve ihtiyaçlarınıza yanıt verebilecek alternatifleri değerlendirerek renk uyumluluğunu yaratmaya başlayabilirsiniz. Renk seçimlerinizi yapmadan önce dekorasyon stilini belirlemeniz konsepte uygun hareket edebilmenizi sağlar.  

1 yorum:

  1. Özellikle tezgah renklerine bayıldım. Mutfakta gerçekten ağırlığını hissettiriyor tezgah...

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler..

Alev